Transporturile auto rutiere de marfuri  perisabile se realizeaza cu camioane frigorifice cu temperatura controlata (refrigerare  sau congelare).
Camioanele frigorifice asigura transportul international sau intern pentru marfurile cu diverse grade de perisabilitate.
Marfurile ce se pot transporta cu camioane frigorifice sunt de regula din categoria celor alimentare, dar pot fi si alte categorii de bunuri: flori, medicamente, substante termosensibile, etc.

Mijloacele de transport cu frig sunt de mai multe categorii si capacitati.
– Dube frig de 1,5 tone util
– Dube frig de 3,5 tone util
– Dube frig de 20-21 tone util

Peretii dubelor frig sunt construiti din material termoizolant pentru a nu permite schimbul de temperatura cu mediul extern si a mentine asupra marfii temperatura specificata.
Mijloacele de transport frigorifice permit transportul marfurilor perisabile in mai multe variante:

Transport cu congelare – se foloseste atunci cand marfurile trebuie transportate la temperaturi foarte scazute sub 0 grade Celsius (de regula pana la -20 grade C)
Transport cu refrigerare – se foloseste atunci cand marfurile trebuie doar mentinute pe toata durata transportului la o temperatura constanta ( pozitiva sau negativa)
De retinut este ca temperaturi in zona de congelare (-20 grade C) pot fi obtinute mai ales pe dubele frig de mari dimensiuni (20 tone util).